WAT IS DE OVEREENKOMST TUSSEN EEN BAMBOE PARTYBORD EN PROFIT FIRST?

>Een bamboe partybord en Profit First, wat is de overeenkomst?

Op vakantie in Frankrijk liep ik over een brocanten markt. Heerlijk, vind ik dat tussen al die kramen lopen waar mensen hun overtollige huisraad te koop zetten.
Soms is het troep, wat ik zelf naar de recyclebar zou brengen echter deze mensen vinden dat hun boel nog te verkopen is. En tussen al deze kramen vind ik soms iets leuks of hips of geks.
Dus ik slenter rond, begroet de mensen achter de tafels en bekijk wat zi te koop aanbieden. Opeens valt mijn oog op een party bord, van bamboe, een 5-vaks bord, rond vakje in het midden en eromheen 4 grotere vakken. In het ronde vakje doe je dipsaus en in de vakken erom heen, kaas of vlees of groente.
Ik houd het bord in mijn hand, de verkoper staat gretig op en kijkt naar mij, maar ik ben in gedachten.
Voor mij is het een intrigerend bord, waar kan ik die vakken voor gebruiken, waarom val ik op dit bord, waarom springt dit bord eruit? Is het materiaal, bamboe? Of is het de vorm, rond?
Nee het zijn de vakken die mij de buitenwereld vergeten.
Ik sta met het bord in mijn handen en de vulling van de vakken is voor mij heel anders. Het middelste ronde vak vul ik met geld, mijn omzet valt daarin, ik hoor de euro’s tikken, tak, tak, tak, tak, tak,
Middenin een berg met euro’s, en ja wat doe of wil ik daarmee?
Ik moet ook BTW betalen, en mijn eigen loon, maar ik wil ook een training volgen, of mijn fiscaal programma en andere kosten betalen, en aan het eind van het jaar wil ik ook nog wat over houden.
Het geld wat in het middelste vak ligt, dat is nu 1 berg euro’s.
Als ik nu eens wat van die berg haal en in een vak doe en ik benoem dat vak belastingen, een ander vak salaris, nog een ander vak voor de kosten. In gedachten vul ik 3 vakken met de euro’s uit het middelste ronde vak.
Dan blijft er nog 1 vak over, is dat voor het restant? Maar als ik alles verdeeld heb is er geen restant geld meer over en blijft dit vak leeg.
Ik gooi alle munten weer terug in het middelste vak, ik ga opnieuw verdelen, nu doet het 4de vak ook mee. Als is het maar een klein beetje, ik wil op het eind van het jaar dat dit vak vol is, dat ik hierin spaar voor mezelf of voor een grotere investering.
Bonjour, bonjour, hoor ik zeggen, ik ontwaak uit mijn mijmeringen en kijk de vrouw aan. Ze vraagt of ik het bord wil kopen, zeker wil ik dat en voor de luttele 50 eurocent word ik de nieuwe eigenaar van het bamboe partybord, en voor mij is het een supertoffe verdelingsbord, verdeling van mijn omzet in verschillende vakken.
1 vak voor de belastingen – 1 vak voor mijn eigen salaris – 1 vak voor de kosten – 1 vak voor spaarwinst.
Geen zorgen, geen druk, overzicht, rust en weten.

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.