Parkinson Law

Als je veel tijd hebt voor een opdracht, schuif je de opdracht naar voren, zover dat je in tijd nood komt om de opdracht te voltooien.

Vind je dat gek en toch is het zo.

Dat is in een wetmatigheid vast gelegd door Parkinson. Hij heeft in 1958 onderzocht dat er meer mensen werden aangenomen in overheidsdiensten zonder dat er meer werkaanbod was.

Meer geld, meer uitgeven

Er was geld om mensen aan te nemen, budget werd groter, dus werden er meer mensen aangenomen, onafhankelijk van de vraag naar werkzaamheden.

Dat is niet alleen zo met werk maar ook met geld. Als je meer geld hebt, ga je meer geld  uitgeven!

Vind je dat gek en toch is het zo.

Ik zie je bedenkelijk kijken of zeggen maar niet bij mij. Nou ik wil wel een weddenschap hierover met je aangaan.

Extra loon of omzet

De meeste werknemers hebben meer loon ontvangen in januari, wat doen zij daarmee? Een extraatje voor de familie, uit eten gaan, of bioskoop, of winkelen in de uitverkoop.
Na een paar maanden is dat extra loon zo gewoon, dat zij alweer klagen dat er meer weken in de maand zitten dan geld. Of dat het leven en de boodschappen zo duur zijn geworden en zij tekort aan geld hebben. Het stukje extra loon in verdwenen.

Ik maak dit ook mee bij ondernemers. De omzet stijgt tot grote hoogte, geweldig. Er zijn al enkele glazen daken gesneuveld, voorbij de € 100.000 omzet. Nu naar de €150.000 of zelfs naar de €200.000. Dat is toch super? Zeker.

Maar wat blijft er van over onder aan de streep? Om deze hoge omzet te maken zijn er ook kosten gemaakt, stevige kosten. Ik hoor dat vaak als excuus, dat zij niet zo ver kunnen komen zonder al die extra kosten. Ik vraag mij dat af, is dat echt zo? Zijn al die extra kosten noodzakelijk?

Is het niet zo dat je die omzet wilt maken om veel geld over te houden. Om het bejubelde bedrag op de bankrekening te zien  staan? Om dat geld vast te houden, om je er in te wentelen en ervan te genieten. Je bankrekening te zien groeien en niet de volgende dag al weer in een dal te staan, of saldo krater te zien.

En dan moet er ook nog afgerekend worden met de belastingdienst, de inkomstenbelasting ligt op de loer………………………… De belastingdienst steekt zijn hand uit “kan ik ff vangen?”

Een omzet van €100.000 of meer is prachtig, geweldig, euforisch, maar let op de kosten. Dat is een gevaar dat ongemerkt een krater slaat in je bankrekening.

Het kan anders, echt.

Ga eens op je geld zitten. Geef deze week eens niets uit. Maak van deze week een challenge om geen geld uit te geven.

Natuurlijk zijn er uitgaven die er toe doen, zoals je telefoonkosten, internet abonnement, VA. Maar geen extra uitgaven, geen betaalde webinars, geen investeringen in trainingen, geen kleine aankopen die in een la liggen te verstoffen.

Doe jij mee aan deze challenge?

Wil je dat met me delen?

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.