2020 is een bijzonder jaar.

We leven in een bijzonder jaar en voor iedereen is het een ander jaar.
De ene ondernemer heeft veel werk en de andere ondernemer ligt stil.
Ik wil je graag enkele tips geven hoe jij je kasstroom een boost kan geven.

1: Wat staat er op je bankrekening? Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je hebt, omdat je daarmee beslissingen kan maken.
2: Welke openstaande facturen moeten gelijk betaald worden en welke kunnen nog even wachten. Kijk op de vervaldatum en je hoeft niet voor de vervaldatum te betalen.
3: Zijn er verkoopfacturen die vervallen zijn, bel de klanten op en vraag waarom je factuur nog niet betaald is.
4: Heb je opdrachten nog in portefeuille liggen? Of half klaar zijn? Haal deze opdrachten naar voren en voer ze uit, rond deze opdrachten af. Verstuur deze naar de klanten met je factuur.
5: Maak een lijst van je kosten. Welke zijn onvermijdelijk bijvoorbeeld je telefoonrekening en welke zijn variabel, zoals benzinekosten. Heb je een kantoorpand, gebruik je dat of niet? Kun je dan de huur opzeggen? Wees realistisch in je kosten, en zie het verschil tussen existentiële kosten en niet noodzakelijke kosten.
6: Heb je nieuwe producten die je aan je klanten kunt verkopen? Heb je ideeën hierover? Heb je tijd om deze nieuwe producten te ontwikkelen en aan je klanten te laten zien?
7: Is je salaris in verhouding met het binnenkomende geld? Wat heb je zelf en je gezin nodig om van te leven? Let daarbij op dat je niet vanaf je zakelijke pas huishoudelijke uitgaven doet, want dan raak je het overzicht helemaal kwijt. Altijd geld overmaken naar je privé rekening en daar je boodschappen van doen.
8: Welke betalingen kun je uitstellen? Let er wel op dat uitstel geen afstel is. Kijk ook naar de mogelijkheid om gespreid te betalen en bespreek dat met leveranciers of belastingdienst.
9: Maak een actieplan tot 31 december 2021. Schrijf het plan op een groot papier en hang dit op in je kantoor. Zet er duidelijk op waar je naar toe wilt en wat je nog wilt bereiken dit jaar.
10: Communiceer met je klanten en leveranciers ook over je nieuwe plan of nieuwe producten.

Kijk om je heen en praat met andere ondernemers. Hoe doen zij het nu, en dan niet over omzet, maar hoe gaan zij met deze situatie om. Welke oplossingen hebben zij gevonden en uitgevoerd. Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.

Veel succes en wil je een keer sparren, ik maak tijd voor je.
Met energieke groet
Margot Rombout

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.