Urencriterium 2020

Urencriterium, wat is dat en hoezo?
Is dat het aantal uren dat ik van de belastingdienst moet werken? En dan krijg ik korting? Toch?
Ja zoiets.

Urencriterium, indien je 1225 uur per jaar werkt in je bedrijf dan zijn er bepaalde aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kan maken. Zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagreserve.
1225 Uur, die je moet besteden aan en in je bedrijf. Wat zijn dat voor werkzaamheden?
Betekent dat ik 1225 uur aan klanten moet factureren of mogen dat ook lees uren zijn, of sociale media of website bijhouden.
Alle uren tellen mee, dus de declarabele uren aan je klanten, ook voorbereidingsuren, het maken van de offerte, bij houden van je administratie, je website maken en bijhouden, sociale media. En dan niet video’s van dieren bekijken, maar post plaatsen, of een facebookgroep bijhouden.
Al de uren die noodzakelijk zijn om je onderneming in stand te houden, zeg ik altijd.
Maar zegt de belastingdienst: je moet de hoeveelheid tijd die je aan je onderneming besteedt wel aannemelijk maken.
Dat wil zeggen dat je een overzicht moet maken, in spreadsheet of word document waarin je per rubriek aangeeft hoeveel uur je werkt.
Ik ga van mezelf uit, ik ben belastingconsulent en ik bezoek klanten voor de aangifte inkomstenbelasting. Bij mij is een rubriek klanten bezoeken, ik neem de tijd dat ik bij de klant ben en ook de reistijd. En moet ik werk voorbereiden dan schrijf ik die tijd ook op.
Nu hoef je niet elke 5 minuten op te schrijven. Neem je agenda erbij en noteer hoeveel tijd je waaraan besteed.
Enkele rubrieken zijn, voorbereiding, klanten, mailing, administratie, trainingen, sociale media, post schrijven, afhankelijk van je onderneming kun je nog meer rubrieken erop zetten.
Let er op dat je niet elke week 5 uur aan administratie bezig ben, het zal per week verschillend zijn, de ene week 1 uur en in de BTW maand misschien wel 10 uur.

Dit overzicht is belangrijk omdat de belastingdienst kan vragen naar jouw urenoverzicht en dan moet je dat overleggen. Het is niet makkelijk om achteraf, bijvoorbeeld dat de belastingdienst nu, november 2020, vraagt naar je urenoverzicht van 2018 vraagt.
Het overzicht moet je 7 jaar bewaren, bij je administratie.

Nu in 2020 hebben we een bijzonder jaar en gelukkig heeft de regering dat ingezien en de belastingdienst opgelegd dat er een speciaal urencriterium is in 2020.
Van 1 maart tot en met 1 oktober 2020 mag je 24 uur per week schrijven, of je deze nu wel of niet gewerkt hebt.
Dat is heel erg fijn voor alle ondernemers die geen of weinig werk gehad hebben gedurende de eerste lockdown.
Daarmee kan iedereen toch voldoen aan het urencriterium in 2020.

Ik hoop dat je snapt dat het bijhouden van je gewerkte uren in je onderneming in een spreadsheet of word erg belangrijk is. Dat je een overzicht maakt en wekelijks bijhoudt. Zodat je later of achteraf kan laten zien hoeveel uren jij aan je bedrijf besteed en gewerkt hebt.

Het je hierover vragen, mail me [email protected]

Met energieke groet
Margot Rombout

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.