Waarom zou ik met Profit First beginnen?

 

Deze vraag krijg ik vaak te horen.
Waarom zou ik met Profit First beginnen? Ik heb al een boekhouder. Dus waarom zou ik dan moeite doen om Profit First te doen?
Ik hoop dat je een goede boekhouder heb. Een boekhouder zorgt ervoor dat alle inkopen en verkopen goed verwerkt zijn. Hij laat je zien wat je omzet, kosten en eventueel je winst is. Hij laat je ook zien wat je privé hebt opgenomen, hoeveel belasting je moet betalen.
Maar je boekhouder beheert je kas niet, hij heeft geen zeggenschap over je bedrijfsportemonnee. Daar beslis jij over.
Jij beslist waaraan jij je geld besteedt en uitgeeft. Jij zit op je geld en jij geeft het uit.
Dan is het handig als je weet hoeveel geld je hebt. Elke dag van de week en elke minuut van de dag.
Je weet en ziet hoeveel geld je hebt en waar je dat geld aan kan uitgeven of niet.
Hoe vaak heb je het gevoel: waar blijft al dat geld?
Ik dacht dat er zoveel geld op mijn bankrekening stond en nu………………. komt die rekening?

Winst, is dat een getal wat de boekhouder je vertelt? Je zit naast de boekhouder en hij vertelt je, je hebt in 2019 €€€€ winst gemaakt. En jij dacht: waar is dat geld??
Bij mij is winst cash, geld wat op mijn winstrekening staat. Elke dag kan ik zien hoeveel er staat, doe ik niet want ik heb die rekening verborgen. Maar als ik wil, kan ik er wel naar kijken. Het is bij mij geen nietszeggend getal, maar echt geld en ik kan daar mee doen wat ik wil.

Profit First

Profit First is een cashflowmanamentmethode. Een mondvol en een Engelse term. Maar wat zegt het dan?
Profit First is het beheersen van je geld door middel van je bankrekeningen met je bankapp op je telefoon.
Hiervoor heb je geen software nodig, alleen 5 bankrekeningen. Dat is de basis.
Waarom zoveel bankrekeningen?
Iedereen neemt beslissingen op emotie. Ook beslissingen omtrent je bedrijf neem je op emotie. Je gaat op in de flow, met het uitgeven van geld dat op je bankrekening binnen komt.
Met het verdelen van je omzet over verschillende bankrekeningen zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan er is. Doordat je geld over verschillende bankrekeningen verdeelt, heb je niet de neiging om te snoepen uit andere bankrekeningen.
Op iedere bankrekening staat een naam: Salaris – Winst – Belastingen – Kosten
Je voelt het direct, mocht je geld overhevelen van de ene naar de andere bankrekening, dat is geen fijne ervaring, dat klopt niet. Je corrigeert jezelf.
Deze namen aan de bankrekeningen brengen duidelijkheid en structuur. Je weet dat het geld dat op die bankrekening staat voor dat doel is. Belasting bankrekening is voor de BTW. Zodra jij of je boekhouder deze heeft berekend en ingediend, maak je direct vanaf de Belasting bankrekening het bedrag over naar de belastingdienst.
Super dat geeft veel rust en zekerheid.

In 2018 heb ik mijn Profit First omgeving ingericht. Ik heb de bankrekeningen bij KNAB binnen gehaald. De namen aan de bankrekeningen gegeven en ik heb elke 2 weken geld vanaf mijn omzetbankrekening verdeeld naar de andere bankrekeningen.
Al 3 jaar gebruik Ik Profit First en ik ben er zekerder van geworden, sta sterker in mijn ondernemersschoenen, ik ben rustiger en heb geen stress voor belastingen.
En elk kwartaal vier ik een feestje met 50% van het saldo van mijn Winstrekening.

Klinkt dit jou als een feestje neem dan contact met mij op.
Bel me 06-46193378 of mail me [email protected] en we babbelen gezellig over geld en Profit First.

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.