Geld verdelen over potjes, makkelijk of gruwelijk?

Tegenwoordig staat het internet bol van geld verdelen over potjes. De ene na de andere bank buitelt over elkaar om je aan het verdelen van je geld te krijgen. Dat is op zich een hele goede ontwikkeling zowel voor je zakelijke als voor je privé rekening.

Ik startte in 2018 met de potjes oftewel budgetteren, ik volgde het Profit First systeem. Het boek Profit First gelezen, opleiding gevolgd tot Profit First Professional.

Ik was heel enthousiast, dacht dit is het.

Nu gaat het echt goed komen met mijn financiën. Sparen was voor mij niet vreemd, ik was van kinds af aan al gewend aan sparen. Maar het verdelen van mijn omzet over verschillende rekening was nieuw voor me.

Ik berekende mijn percentages voor de btw, salaris, kosten en  winst. Ik was zeer gedreven om aan de slag te gaan en wist zeker hierin zou ik stralen, succes hebben.

Maar na een tijdje ben ik door het ijs gezakt.

Ik wilde dolgraag een training volgen, maar helaas was er in het potje niet voldoende geld, dus uit een ander vaatje getapt. Ik werd losser in de moraal, gaf toch niet uit welk potje of vaatje het geld kwam. Het was mijn geld. Ik kocht er geen onzin van, alles puur zakelijk, maar ik werd wel makkelijker in het uitgeven. Ik verloor alle doelen van de potjes uit oog.

Dat ging dus niet goed.

Een  controle van mijn bankrekeningen was niet fijn, geen overzicht meer. Ik ben opnieuw begonnen met de potjes en  me er voor de volle 100% aanhouden.

Discipline in het overmaken naar de verschillende potjes/vaatjes en niet meer overboeken of voor andere doeleinden gebruiken dan het doel van de spaarrekening.

Ik heb alle spaarrekeningen een naam gegeven wat het doel is.

Ik heb nu ook minder spaarrekeningen en ik heb een paar spaarrekeningen bij een andere bank geplaatst. Die zie ik niet dagelijks, zoals bij mijn zakelijke bankrekening, ik kom niet zo gauw in de verleiding. En het sparen gaat dan ook makkelijker, de verrassing van het saldo, als ik dan een keer controleer, is super.

Dit zie ik ook bij mijn klanten. Na een tijdje zakt de discipline om de omzet te verdelen  weg, of wordt maar half gedaan. Het voelt ook makkelijker om geld van de ene rekening naar de andere over te hevelen. Alle doelen worden vergeten. Mijn tip hiervoor is om de spaarrekening bij een andere bank te plaatsen, uit het oog is uit het hart. Je vergeet die rekening, deze kan zo ongemerkt groeien.

Geld verdelen

Ik hoor mijn klanten ook wel eens klagen of mopperen over het systeem om geld te verdelen. Dan zeg ik dat het systeem deugt, het geeft veel vrijheid en blijheid. Maar degene die beschikken over de rekeningen zijn zwak en willen soms te snel en teveel.

Ik heb geleerd dat mijn geld over potjes verdelen mij veel rust en vertrouwen geeft. De belastingen betaal Ik zonder zorgen. Mijn salaris wordt aan het eind van de maand overgemaakt naar privé. Elke kwartaal krijg ik een leuk presentje van mijn bedrijf voor mijn arbeid

De kosten houd ik in de hand door de speciale kosten bankrekening, geen ondoordachte uitgaven meer.

Verdeel jij je omzet over verschillende rekeningen (potjes)?

Wil je hierover met mij praten, mail me en ik neem contact met je op.

Margot – Financiële Coach

Mijn missie is jouw onderneming financieel gezond te maken, zodat jij als ondernemer meer inzicht en overzicht krijgt in de geldstromen van je onderneming.

Dat geeft je meer vertrouwen en rust.